Jag har tagit på mig att göra köttbullarna till julbordet på julafton. Eftersom vi är bortresta nästa helg så har jag ägnat lördagen åt att göra köttbullar redan nu. Inhandlade hutlöst mycket färs. 2,4 kilo blandfärs. Anders säger att man ska använda blandfärs så då gör jag det. Men eftersom jag inte visste hur mycket det skulle bli så gjorde jag nu bara på 1,6 kilo. Resterande 0,8 blir en ny omgång i morgon.
Först blandade jag ströbröd och mjölk så ska det stå o svälla i minst tio minuter.
Ströbröd |
Julköttbullar ska tydligen innehålla kryddpeppar, det har Tomten och Jesus bestämt.
Kryddpeppar malen |
Jag tog lite mindre än receptet sa och tog även lite svartpeppar, tror det blir kanon bra! Salt ska det också vara, glöm inte det.
Lök fick man välja om man skulle ha i stekt eller rå. Jag valde stekt.
Lök |
Äggen är kläckta - inga pippisar |
Sen rullar man, eller trillar köttbullar heter det. Om man sköljer händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så går det lättare och bollarna blir väldigt fina.
Färdig trillade köttbullar |
Sen steker man, fördelaktigt i två stekpannor. Jag stekte dem så de fick yta sen in i ugnen med dem.
Köttbullestekning |
Sen väntar man på att de ska bli helt genomstekta i ugnen. Då kan man till exempelt diska.
I ugnen |
Sen när det är klart så väntar man till julafton, vi ska dock på jul-knytis-kalas idag och får provsmaka några redan i kväll. Resten åker ner i frysen till dopparedagen.
Smaklig boll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar